Het door het Nederlandse ROVABU Software BV ontwikkelde Setup Commander is vanaf nu beschikbaar. De officiële internationale introductie vond op 17 juni plaats tijdens de bijeenkomst van de WMUG, de Windows Management User Group. Setup Commander neemt beheerders van grote bedrijven enorm veel werk uit handen bij het grootschalig installeren van applicaties op Windows pc’s. Iedereen kan nu de gratis Standard Edition van Setup Commander downloaden.

Voordelen

Beheerders zijn veel tijd kwijt met het uitzoeken van de verschillende instellingen van Windows applicaties voordat die applicaties op een groot aantal werkstations kunnen worden geïnstalleerd. Daar komt veel handwerk bij kijken; parameters moeten per applicatie worden opgezocht, bijvoorbeeld in de knowledge base van IT Ninja. Setup Commander neemt dat werk compleet uit handen en automatiseert het proces van het configureren van een applicatie voor de installatie. Waar beheerders eerder een halve dag kwijt waren aan het uitzoeken van de instellingen, kan met de tool in letterlijk tien minuten een Windows Setup worden gemaakt. Dat is niet alleen sneller, maar deze manier van software uitrollen levert ook consistentievoordelen op. ROVABU-CEO Roel van Bueren: “Iedereen die met Setup Commander installeert, weet zich verzekerd van een uniforme uitrol van Windows applicaties.” Setup Commander gebruiken betekent dus tijdsbesparing, een uniforme manier van installeren, en kostenbesparing als er sprake was van het inhuren van mankracht voor software-installaties. Dankzij Setup Commander kunnen patches (van bijvoorbeeld Java of Adobe Reader) sneller worden geïnstalleerd, dus dat komt de veiligheid van de systemen ook ten goede.

Werking

Voor Setup Commander worden de parameters bijgehouden van de laatste versies van de meest populaire software in het online ‘Application Setup Center’. Een paar klikken zijn genoeg om met Setup Commander een installatiepakketje te maken voor beheerprogrammatuur als Microsoft System Center Configuration Manager 2012 (SCCM) of Microsoft Deployment Toolkit 2012 (MDT). Maar het kan ook worden gebruikt als ‘standalone’ versie, bijvoorbeeld voor het gebruik in combinatie met RES Automation Manager, Dell KACE K1000 Management Appliance of Group Policies. Beheerders kunnen via Setup Commander een verzoek indienen om nieuwe software op te nemen in het Application Setup Center, via de optie ‘Submit for Analysis’.
Met de gratis Standard Edition van Setup Commander kunnen beheerders zelf de juiste switches en settings vinden op ITNinja.com. De Professional-versie biedt onder meer de Configuration Wizards, ondersteuning voor de gangbare Windows applicaties van Adobe, Apple, Google, Microsoft en Novell en integratie met de ‘Packaging Robot’ oplossing van BRAIN FORCE.

Internationaal

Setup Commander is een eigen ontwikkeling van ROVABU. Er is gedurende anderhalf jaar intensief aan gewerkt. In de aanloop naar deze introductie werd de bètaversie van Setup Commander al door honderden beheerders in tientallen landen getest. Het eerder door ROVABU uitgebrachte en soortgelijke Bundle Commander werkt samen met ZENworks als beheerprogramma. Setup Commander is internationaal beschikbaar. ROVABU werkt aan een wereldomspannend distributienetwerk.  Er zijn inmiddels wederverkopers voor de VS, Canada, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, België, Australië en Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zwitserland. Heel binnenkort zullen daar wederverkopers in andere landen aan worden toegevoegd.